DANCEORIENTATION.EU

#danceisblind

NL  FR  EN

Roger Geerts danst met bordjes

Publicaties

Categorie: Dancetools
20 oktober 2023

Op 11 februari 2023 hebben we ons eerste experiment met de dansbordjes georganiseerd, waarbij we waardevolle input hebben ontvangen van Roger. 

Roger deelt zijn verhaal: "Ik ben geboren in Mol in 1959 en heb al vanaf de kleuterschool oogproblemen. Ondanks dat kon ik zelfstandig fietsen tot mijn twintigste levensjaar. Sindsdien fiets ik met een tandem, een van mijn belangrijkste hobby's, naast zwemmen en gitaarspelen. Ik heb ook dertig jaar torbalcompetitie gespeeld en mijn hele carrière gewerkt als telefoon- en onthaalbediende bij de FOD Financiën in Hasselt." 

Nu, met de steun van de Koning Boudewijnstichting, gaat ons onderzoek met de bordjes officieel van start, en het is tijd om onze bevindingen digitaal te delen. 

Op 11 februari 2023 organiseerden we een publieke onderzoeksdag naar de bordjes, waarbij in totaal 8 blinden en slechtzienden hebben deelgenomen. 

video 1: Het eerste filmpje toont Roger in de polyvalente zaal van VGC Comenius te Koekelberg. De zaal, met een oppervlakte van 250 vierkante meter, is bijna perfect vierkant. De vloer is bedekt met prachtig vernist parket, er is een spiegelwand, en de overige wanden zijn bedekt met zwarte doeken. Een uitstekende audio-installatie zorgt voor de akoestiek. 

Ik heb Roger twee bordjes gegeven. Bordje 1 is een magnetisch bord met magnetische voetjes, gepresenteerd op een vierkant. Bordje 2 is een rechthoekig houten bordje met opgeplakte voetjes. Met bordje 1 kan Roger zich oriënteren in de ruimte, omdat zowel de ruimte als het bord vierkant zijn. Dit stelt hem in staat om nauwkeurig zijn positie in de ruimte aan te geven door middel van de voetjes op het bord. Bijvoorbeeld, als ik zeg: "Roger, verplaats je 90 graden met je gezicht van die muur naar die muur," kan hij dat doen met behulp van het bord. 

video 2: In dit filmpje geef ik Roger bordje 2 en toon ik het voor de camera voordat ik het aan hem overhandig. Bordje 2 vertegenwoordigt de salsafiguur "coca-cola", een combinatie van voetenwerk verdeeld over 8 tellen. Op het bordje staan 7 voetjes, hoewel de meeste salsafiguren 6 passen hebben op 8 tellen. Het bordje heeft ook een gaatje bovenaan om de richting van de figuur, de ruimte en het bordje aan te geven. 

De oefening gaat van beneden naar boven, waarbij het linker gaatje bovenaan de richting van de figuur, de ruimte en het bordje aangeeft. De eerste 4 passen zijn duidelijk voor Roger, maar vanaf de 5de pas wordt het uitdagender. Als trainer moet ik bewust zijn van mijn visuele focus en erkennen dat Rogers vragen en zijn manier van begrijpen wellicht doeltreffender zijn dan mijn antwoorden. 

Om Roger beter te begeleiden, overwegen we te praten over de schouders van de danser. Als ik zou zeggen: "Roger, draai je linkerschouder naar achteren, weg van de figuur, en je rechterschouder naar voren," zou hij waarschijnlijk in dezelfde danslijn blijven. Het filmpje laat zien dat hij, zonder deze aanwijzing, 5 passen met het linkerdeel van zijn lichaam uitvoert en pas bij 6 overschakelt naar rechts. 

Bij het beoordelen van het filmpje ontstaan er vragen over of eerdere instructies Roger in staat zouden hebben gesteld om de beweging automatisch correct uit te voeren. En soms is het nuttig om mensen zelf dingen te laten ontdekken. Het is een balans die we moeten vinden als trainers. 

In de laatste seconden van het filmpje zie je dat Roger de figuur uiteindelijk perfect uitvoert. Het toont de uitdagingen en concentratie die zowel van de blinde danser als de ziende trainer vereist worden. De communicatiebarrière wordt overwonnen, en het begrip tussen ons beiden is perfect.