MICHELE GEEFT SALSALESSEN VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN

“We durven ons opnieuw volledig te smijten”

Oostende

Tijdens haar lessen heet Michèle Martens – die al twaalf jaar een dansschool uitbaat – iedereen welkom, maar ze heeft extra aandacht voor mensen met een visuele beperking. Ze ontwikkelde een techniek waarbij horen en voelen centraal staat. Dinsdag proefden de leden van Oogatelier Oostende van vzw Licht en Liefde van een salsales.

“Zet je linkervoet achteruit en dan je rechtervoet en nu draaien.” Michèle geeft luid en duidelijk aan wat de dansers moeten doen tijdens hun eerste salsa in de Mister V-Arena in Oostende. Die dansers gaan volledig op in de muziek en hun nieuw geleerde danspassen. Op de gezichten staat een brede glimlach. Ze kunnen in alle rust dansen zonder zich te schamen omdat ze niet meteen zien wat er moet gedaan worden. Michèle geeft duidelijke instructies en laat de dansers af en toe voelen welke richting ze uit moeten.

Erik Dieltjens uit Nijlen volgt al langer salsales bij Etage Tropical in Gent.

“Ik deed vroeger al aan ballroomdansen. Zes jaar geleden begon ik slechter te zien, waardoor het steeds moeilijker werd om de lessen te volgen. Je ziet gewoon niet wat iemand vooraan toont in volle zall met andere dansers. Er wordt ook niets van uitleg gegeven. Ik ben daarop op zoek gegaan naar een dansschool voor blinden en slechtzienden, maar die was er niet. Gelukkig kon ik uiteindelijk wel bij Michèle tercht”, zegt Erik. Hij nam dinsdag Wendy Devriendt uit Oostende mee op sleeptouw.

ZElFVERTROUWEN

“Het is echt leuk, omdat je meer op je gemak bent. Ik heb nog zumba gevolgd, maar je kan gewoon niet mee, omdat je niet ziet wat je moet doen. Dat knaagt aan je zelfvertrouwen en uiteindelijk durf je amper te bewegen. Hier voelde ik me meteen op mijn gemak en kon ik me volledig smijten”, zegt de Oostendse. Ze is blij dat het aanbod opengezet wordt voor mensen die slechtziend zijn. “Veel activiteiten vinden elders in het land plaats, maar dan ben je zo lang onderweg met het openbaar vervoer.” Ook Annelies en Dimitri genieten duidelijk met volle teugen. “Het is vermoeiend en snel, maar het is echt wel leuk.”

Yana Cloet van Oogatelier Oostende schakelde Etage Tropical in voor de dansworkshop. “We zijn een dienstencentrum voor blinden en slechtzienden. We hebben een vast centru in Kortrijk, maar we willen onze werking ook verder uitbouwen in Oostende. Nu werken we nog mobiel op verschillende locaties. Zo is er ook een kookworkshop op vrijdag in de Sociale Kruidenier.”

Deze les was speciaal georganiseerd voor mensen van het Oogatelier, maar Michèle wil vooral salsa aanbieden voor iedereen. Iedereen krijgt extra aandacht, maar heel specifiek worden extra aanwijzingen gegeven voor wie niet zo goed ziet. “Het voordeel is dat ook andere deelnemers er soms baat bij hebben dat er duidelijk gezegd wordt wat ze moeten doen. Ik heb me specifiek toegespitst op het uitwerken van een techniek om de dans aan te leren. We staan er op dat de lessen inclusief zijn. Dat is het mooie. We zijn de enige in Vlaanderen die zich hierin specialiseren”, zegt Michèle nog. Ook schepen Bart Plasschaert en schepen Hina Bhatti kwamen een kijkje nemen. De stad wil immers extra aandacht voor een inclusief aanbod voor sporters met een beperking.