Kizombatreat Festival

Een dialoog over connectie van het bovenlichaam en het onderlichaam in koppeldans.

Voorwoordje: Tussen 3 en 5 juni van dit jaar (2022), vond bij Etage Tropical te Gent het eerste kizombatreat festival plaats. Menig maal verwijzen we naar het belang van Etage Tropical binnen de kizombagemeenschap en hoe we 15 jaar geleden aan de basis lagen van de verspreiding van deze Angolaanse dans in België. Samen met Jose Garcia Ndongola uit Angola zette we kizomba in België op de kaart.

Kizombalove lag aan de bakermat en van daaruit groeide en ontwikkelde deze specifieke dansscène waarbij net iets later in Parijs de Urban Kizomba ontstond. Etage Tropical in hoofdzaak verdeler van het authentieke kizomba product, verwelkomde al snel ook de franse invloed en bied de dansers lessen aan binnen een vast schooljaar patroon, maar ook workshops op maandelijkse basis, sociale dansmomenten en festivals. Rabbil Ngwije uit Burundi werd gevormd door José Garcia Ndongola en kreeg de authentieke kizomba als een meester onder de knie. Dezer dagen organiseert hij festivals en Etage Tropical kreeg het voorrecht om te functioneren als uitvalsbasis.

Het evenement was een topper. De beste kizombadansers uit Europa reisden af naar Gent om een weekend lang te genieten van hun favoriete dansdiscipline.

Binnen dat kader ontmoette ik DJ Rockkizomba en zijn echtgenote Giedre Lapaite. Ze hebben een dansschool in Frankfurt en stonden geboekt op het festival.

In hun zoektocht naar perfect uitgevoerde kizomba legde Giedre het belang uit van dans met gesloten ogen. De bedoeling is dat hierdoor een betere koppelconnectie ontstaat.

Waarom bodyconectie voor leiders en volgers zo belangrijk is:

Tijdens het festival merkte ik op dat heel veel leiders met gesloten ogen dansten. Giedre heeft daar een verklaring voor: het hoofddoel van gesloten ogen is om de visuele prikkels en dus dat specifieke zintuig af te breken. Dit om meer accent te leggen op het voelen en het gevoel. Visuele prikkels zorgen ook soms voor verstrooiing en leidden af van de essentie namelijk connectie met de danspartner. Je ziet dingen om je heen, je ervaart externe impulsen waardoor de aandacht voor de danspartner al eens verloren gaat.

Tast als een onderdeel van de dans en meer bepaald met het belang van het bovenlichaam (borstconnectie)

Met 3 impulsen:

  1. Borstconnectie / bovenlichaam zonder connectie met de armen: Op dat ogenblik lezen we door de borstconnectie de gewichtverplaatsing van het ene deel van het lichaam naar het andere deel van het lichaam. Bv. van links naar rechts en omgekeerd.
  2. Het voelen van de emotie van de danspartner zorgt voor een esthetische weergave van de dans. De sfeer waarin de dans plaatsvind bepaald de dynamiek en de uitstraling.
  3. Los van de borst en enkel connectie met de armen. Zoals in de Weense Wals waarbij bodyframe, een strak armkader de beweging (motion) bepaald.

Over het algemeen mogen we besluiten dat deze  impulsen zorgen voor een mooi afgebakend kader waarin de beweging tot stand komt. Het bovenlichaam wordt als het ware het buitenkader van de volledige dansbeweging van beide dansers (beide dansers vormen één beweging en één geheel).

Een ander heel belangrijke is dat met het bovenlichaam de leiding wordt aangegeven.

Je duwt met het bovenlichaam de richting waarin wordt gegaan. In salsa duwt het bovenlichaam de volger in een gewenste richting of beweging.

Het onderlichaam en meer bepaald de benen gaan vooral de beweging (de motion) in gang zetten.

De connectie met het onderlichaam zorgt voor een herbevestiging van de juiste impuls van het bovenlichaam. Elk deel van het onderlichaam speelt een belangrijke rol.

Heupen: het onderlichaam geeft trouwens ook voor dames een leuk vrouwelijk accent door de heupen te gaan gebruiken.

Knieëen: De knieëen zorgen voor extra richting, omdat Kizomba een dans is dat ontstaat van uit de grond, de vloer, naar boven. De knieen sturen op deze manier de heupen en vervolledigen de beweging in de volledige movement van het lichaam.

Ook in bachata gaan de knieëen een belangrijke rol spelen. Ze duwen tegen de dijbenen van de volger en bepalen daardoor de vloeiende beweging die zo belangrijk is in bachata.

Vloeiend of strak wordt bepaald door de stijl van dansen. Tango versus Bachata wordt op een totaal andere manier gedanst. Maar in beide gevallen gaan de knieëen voor een essentiële bodyconnectie zorgen.

Voeten: Zowel bij Kizomba als bij Bachata wordt er ook gebruik gemaakt van voetconnectie. De flank van de voet van de leider duwt en bepaald de richting van de voet van de volger. Veel is er nog te zeggen over hoe we in symbiose tot perfect bodycontact kunnen komen. Ogen sluiten zorgt voor intimiteit terwijl we omhelzen, kussen,… en dus ook dansen. We doen het vanuit onze natuur en in een ondoordachte impuls. We sluiten ons bewust af van de rest van de wereld om op te gaan in dat contact met die andere. Daarom dat wij vanuit danceorientation daar nog niet het laatste woord hebben over geschreven. Maar deze is alvast een eerste aanzet.

Michèle