Filmpjes met Georgia

..en ze danst iedereen naar huis…

  1. Georgia danst voor de eerste keer afrocubaanse rumba. De afrocubaanse rumba is een muziekgenre uit het carraïbische repertoire. Het ligt aan de oorsprong van de salsa. Toen de gedeporteerde slaven uit Afrika moesten werken op de rietvelden rondom de oude hoofdstad Santiago de Cuba, dansten ze s’avonds na een lange dag rond het kampvuur de rumba. Georgia beweegt haar heupen (duwt ze) van links naar rechts. Ze zet hierbij de toon om in haar dans zoveel mogelijk “bodymovement” te leggen. Voor blinden is dit een hele uitdaging. Het gebruiken van verschillende isolaties van het lichaam wordt vaak voorgetoond en gereproduceerd aan de hand van de spiegel. Toch heeft ze de boodschap begrepen en wordt de basishouding uitzonderlijk goed uitgevoerd. 
  2. Georgia danst met Mario Charon Alvarez op een feestje. Mario Charon Alvarez heeft de bijnaam “El Diamante” omdat hij werd uitgeroepen tot de eerste danser uit de Latijns Amerikaanse wereld. Mario Charon Alvarez heeft een loopbaan in dans van wel meer dan 40 jaar. Tijdens zijn workshops en danslessen bij Etage Tropical kwam hij na zo een lange carrière voor de eerste maal in contact met blinden die dansen! De harde kern vond dit verbijsterend. Een wereldartiest, die 100 duizenden mensen aan het dansen bracht, gaf nooit eerder les aan blinden. We besluiten dat er dus heel veel werk aan de winkel is voor de verspreiding van dans voor blinden. Dit niet alleen in de blinden gemeenschap maar ook naar ziende trainers toe. Georgia danst casino, sombrero, vasilala, setenta, delique no, vuelta, el dedo, evelyn, …. Ze danst en beheerst daarin 8 klassieke cubaanse salsa figuren met uitzonderlijk gemak.

  1. Manuel en Georgia trainen in Brussel. Manuel en Georgia zijn beide blind en dansen in dit filmpje exclusief. Ze dansen de figuur “prima con hermana”, opnieuw een klassieke salsa figuur. Zonder muziek maar op de juiste telling aan de hand van hun gezamelijk gelijk oplopende danspassen.
  2. Blinden durven al eens de voeten te slepen met de voeten als de grond vlak is. De oefening is om meer bodymovement te creëeren in de benen. De volledige benen. Voeten hoger, knieën geplooid, druk op de bovenbenen. Dat zorgt voor een esthetisch mooiere motoriek en een betere beweeglijkheid. Manuel en Georgia zoeken dat graag steeds met me uit.