Op 3 oktober 2021 mocht ik “een trainersles” verzorgen voor 14 dansers – trainers voor de federatie “Danssport Vlaanderen” in het kader van bijscholing voor G-sport binnen de Vlaamse Trainerschool.

Graag bedank ik de federatie om via mezelf het debat, de nood en het toekomstperspectief van inclusieve danslessen voor “blinden en slechtzienden” op te nemen in een trefdag.

Enkel door verbinden, delen, kennisoverdracht, praten, debat, uitproberen, voelen, tasten, ondervinden kunnen we met deze aanzet werk maken van het onderwerp.

In dat alles moet het enige doel zijn: blinden en slechtzienden de kans geven om zich een natuurlijke weg te dansen op de dansvloer.

Daarom dat we moeten ziende trainers informeren, maar bovenal zoveel mogelijk blinden en slechtzienden vormen tot dansers en mogelijks tot veel meer.

Een werk van jaren, een idee dat kan evolueren…. misschien zien we het ooit helemaal anders.

In elk geval is er niets dat ons, de danscommuniteit, tegenhoudt om niet voluit te gaan voor dat streven naar….

We tonen u ter illustratie 2 clips :

Clip 1

  • Een ziende danseres danst modern op de blindenstok, daarbij zijn haar ogen gesloten.
  • Reflectie achteraf: “ik voelde me veilig door de stok, hoe meer ik bewoog, hoe meer ik de afstand kon vaststellen en mij verder durfde te verplaatsen”
  • In het filmpje ziet men duidelijk wat ze bedoelt met “durven”, de technische dansmoves worden naar het einde toe beter en beter.

Clip 2

  • Een ziende danseres danst met connectie tegen de muur als houvast.
  • Reflectie achteraf: “Ook al kon ik mij bewegen aan de hand van de connectie met de muur, het belemmerde mij in mijn volledige dansuiting”

Hierbij de link naar de volledige presentatie van deze dag :