Beste deelnemer aan het eerste inclusieve dansfestival voor blinden, slechtzienden en zienden.

Wat zijn we reuze gelukkig dat we dit festival voor de eerste keer mogen organiseren in Brussel en Europa. Dit dankzij de vele steun van letterlijk velen. Het dansfestival is een samenwerking van verschillende organisaties. Vzw Etage Tropical krijgt daarbij de hulp van Sport Vlaanderen, VGC sport Brussel, De Platoo, BVBA Sensotec, Salsa2night, Giro Wacko, trainers en vrijwilligers van Etage Tropical en jullie. Letterlijk een hele hoop mensen hebben zich met heel veel voorbereidend werk ingezet voor dit eerste festivalletje. We hopen alleen maar dat jullie er met volle teugen zullen van genieten.

Dit gezegd zijnde staan we uiteraard voor een uitdaging! Nooit eerder was er een dansfestival met deze configuratie.

Om alles in goede banen te leidden dienen enkele zaken heel goed te worden gecommuniceerd en te worden nageleefd. Het is namelijk zo dat het heel belangrijk is dat de juiste balans aanwezig is  tussen de twee werelden. De wereld van de  zienden en die van de niet-zienden om zo de maximale amusementsfactor in dit verhaal zo hoog mogelijk te maken.

Dit is iets wat we samen dienen te doen.

Deuren gaan open om 10.30. Aanmelden kan aan de balie. Maar iedereen is vrij om te komen wanneer hij of zij wenst. Ben je blind dan geef je best op voorhand aan wanneer we jullie mogen verwachten.

Communicatie

De lessen verlopen volgens een vast communicatiepatroon

Workshops

  1. In groep
  2. Vragen
  3. Individuele begeleiding
  4. Oefenen
  5. Tijdens de workshops kan er niet door elkaar worden gepraat. Net zoals in bv. goallball dient er aandacht en respect te zijn voor het leerproces van elke deelnemer. Een woord zal dus worden bedacht om deze regel te kunnen naleven.
  6. Beeldmateriaal:
  7. Tijdens de workshops mag er niet worden gefilmd door de bezoekers en deelnemers. Na elke workshop is er mogelijkheid tot het individueel registreren van de figuren of moves.

VZW Etage Tropical eigent zich het recht om tijdens de workshops te filmen met als doel hieruit te leren en om interessant beeldmateriaal te gebruiken om informatie te delen met de wereld. Aangezien we dans willen promoten voor mensen met een visuele handicap is beeldmateriaal noodzakelijk. Feedback zal dan ook terug te vinden zijn op de website www.danceorientation.eu

Programma

Yoga: Duo Yoga. Tast is een belangrijke factor. Daarom opteren we idealiter voor de opstelling. één ziende / één niet ziende

Tango en Bachatango: De tangoles is een beginnersles en in Tango wordt er in een cirkel gedanst. Deze cirkel zal voornamelijk leren hoe je dansstappen te zetten als leider en volger en het juiste ritme te horen voor de aanzet tot de beweging.

Cubaanse Salsa beginners dient niet te worden gespecifieerd.

Cubaanse Salsa open level. Het niveau en de lessen wordt bepaald aan de hand van de dansopstelling. Toch is het een moment waarop we uitzonderlijk aandacht zullen nemen voor bodymovement, aan de hand van tools en materialen. Met tast maken we kennis met nieuwe danselementen dat ik speciaal voor het festival uitschreef. 

Contactdansen ook hier is een opstelling één blinde één ziende danser ideaal. De ziende danser zal geblinddoekt worden.

Lunch en sociaal dansen

Je kan je eigen lunch meebrengen

Er zijn veggie croque monsieurs (zoete aardappel,pompoen en kaas) (4 euroe) en brawat (kip 3 euro) en veggie (2 euro).

Alle drank is voorhanden. Water, frisdranken, bieren, wijnen.

Dinner en een glaasje wijn

De couscous met kip of veggie wordt gemaakt door Nadia.  Ze is Belgische van Marokaanse afkomst en organiseert maandelijks workschops orientaals koken in Brussel. Heerlijk. Graag bestellen op voorhand. De prijs bedraagt hiervoor 10 euro.

Alle drank is voorhanden. Water, frisdranken, bieren, wijnen.

Debat over de danservarigen 

We willen graag op de hoogte worden gesteld van jullie ervaring op het festival. Hiervoor gaan we tewerk op twee manieren.

Enkele vragen zullen losraak in de groep worden gesteld.

Een debat tussen enkele zienden en enkele blinden zal worden in scene gezet zodat hieruit kan worden geleerd. De bedoeling is dat dit ook een 50%/50% verdeling is met evenveel aandacht voor elke danser’.

Optredens en shows

Voor de gelegenheid voorzien we ook enkele optredens.

Om 16.00 is er een 3 minuten showvoorstelling van onze G-salsa meisjes. Zij komen speciaal uit Gent om jullie samen met hun dansjuf Laure hun salsaskills te demonstreren. Deze performance gaat door tussen de lessen door en zal plaatvinden in de grote zaal.

Tijdens het dinner, mag je, je verwachten aan zalige orientaalse muziek met een uitgebreide performance van Marika Raks. Marika is orientaalse danseres met Hongaarse afkomst en zal jullie mee opzwepen in haar zwoele dansbewegingen. Pas op dat je plots niet wordt aangeraakt door haar lange haren of haar opzwepende kledij.

De muziek op de party wordt voornamelijk gedragen door de brusselse DJ Karimou.

Voor de party vragen we een deelname prijs van 10 euro dat zal dienen om verder in te worden gezet voor het creëeren van meer toegankelijkheid voor mensen met een visuele handicap in de danswereld.

Vervoer

Kan je niet met de trein terug naar huis, stuur ons dan een individueel bericht. BVBA Sensotec denkt mee en biedt de deelnemers vervoer terug naar huis. Een benzine vergoeding wordt aangerekend.

Kledij

Breng comfortabele schoenen en kledij mee. Ook iets warms. Het eten gaat door in het overdekte terras. We weten nog niet hoe de temperatuur zal zijn op 17 september. De workshops gaan binnen door. Een extra handdoekje en opfrisgerief is handig.

Ook hondjes zijn van harte welkom!

Heb je een blinde geleide hond en heb je specifieke verzoeken laat het ons weten.

Om 2.30 is het feest gedaan en keren de laatste terug naar huis om nog verder te mijmeren of na te genieten van een heerlijke dansdag.

Heb je bijkomende vragen over het evenement: mail ons naar info@etagetropical.be

Tot op de dansvloer!

Michèle