Bachata voor blinden en slechtzienden : de weg naar liefde voor de Latijns Amerikaanse dansen.

Bachata is in de eerste plaats een romantisch muziekgenre uit de Dominicaanse Republiek. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw op het platteland van de Dominicaanse Republiek, waar de arme bevolking samenkwam aan het eind van de dag om door middel van muziek hun ongenoegen te uiten over hun armoedige situatie. De oorspronkelijke term die gebruikt werd voor dit genre was dan ook amargue, wat bitterheid betekent. Later werd de term bachata populairder. Zowel de muziek als dans worden vaak geassocieerd met de lagere sociale klasse omdat dit vaak werd gedraaid in kroegen en bordelen.  

Bachata wordt gedanst in koppel, waarbij de ene partner leidt en de andere volgt. In zijn algemeenheid varieert ook de dansstijl tussen snelle bachata’s die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachata’s die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact. In bachata bestaan er 3 verschillende substijlen:

  • Bachata dominicana/ authentica
  • Bachata moderna
  • Bachata sensual

Bachata dominicana wordt vooral ter plaatse gedanst en wordt gekenmerkt door het snelle voetenwerk.

Bachata moderna wordt vooral gedanst in Noord-Amerika en in Europa. Bij deze stijl verplaatst men zich zijwaarts op 4 tellen: 1, 2, 3, tik.

Bachata sensual is een fusie van de vorige twee stijlen met toevoeging van heel wat bodymovements zoals bodyrolls en body-isolations.  

We zijn inmiddels al bijna 4 jaar aan het dansen met blinden en slechtzienden. We kwamen tot de vaststelling dat Bachata een heel goede dans is als je blind bent of slechtziend. De ideale dans om in te stappen in de wonderbaarlijke wereld van het koppeldansen.   Wat we opmerkten is dat de eenvoud van de basispassen (4 stappen op links vervolgens 4 stappen op rechts) snel resultaat opleverde. Met andere woorden; iedereen kan heel snel 4 aansluitende passen op links en 4 aansluitende passen op rechts zetten. De bachata is zeker een heel goede dans ook voor mensen die blind zijn van bij geboorte. Daarbij is het horizontaal bewegen, wat in eerste instantie niet wordt gedaan simpelweg omdat het weinig nodig is in het dagelijkse leven, een nieuwe sensatie.

Met Bachata zijn aanvankelijk de bewegingen makkelijk te interpreteren en daarom geeft het een snel succes gevoel. Kort gezegd: “de dans is compleet beheersbaar” en je boekt heel snel vorderingen.   Daar waar salsa dansen naast fysieke inspanning toch wel denkwerk vereist kan je met bachata veel sneller de dansvloer op. De basisregels voor bachata zijn zo eenvoudig dat het bijna lijkt als een gezellige slow in een connectiemoment met die ander en dat met enkel een klein beetje meer techniciteit.  

Uiteraard is het net zoals met alles, wanneer je op hoger niveau bachata gaat dansen komt er heel wat bij kijken. Zo is de bodymovement en het isoleren van verschillende lichaamsdelen misschien wel moeilijker dan bij salsa of bij om het even welke andere dans. Ook hier geldt: hoe sneller je eraan begint hoe sneller resultaat je boekt.  

Het voorbije jaar hebben we heel wat ingezet op bachata. Zeker in Brussel. En met resultaat. Op de foto’s zie je dan ook Manuel die assisteerd bij heel wat bachata lessen waarbij zowel één op één wordt gedanst als in groep. Twee blinde dames namen deel aan de lessen.   Madina, blind van bij geboorte en Nadine, met de ziekte Retinitis Pigmentosa. Daar waar Nadine ook nog salsa danst, stelden we vast dat Madina die aanvankelijk nog nooit eerder danste, op het einde van de sessies een gezellig en mooi dansje kon uitvoeren.

Het resultaat was dat we met de hele groep in Brussel een leuke workshop organiseerden waarbij zienden en niet zienden op hetzelfde niveau konden dansen en waarbij de instructies duidelijk waren voor iedereen op gelijk niveau. Voor ons nog steeds de belangrijkste drijfveer achter onze inclusieve danslessen.

Daarnaast zijn we vanuit Etage Tropical heel dankbaar voor de leuke momenten die we beleefden met Lesley en Cedric. Manuel was binnen ons groepje van 4 de enige blinde en niet één moment kwam dat verschil aan het licht. We hadden gewoon heel veel fun met deze fijne mensen. In het filmpje zie je ons een vrij ingewikkelde figuur uitvoeren met heel veel draaibewegingen. Best wel iets om fier op te zijn.