Op Danceorientation kreeg ik de opdracht om tijdens de pauzes te zorgen voor een performance oriëntaalse dans. Er waren namelijk oriëntaalse hapjes en drankjes.

Wat is Oriëntaalse Dans? Er wordt het meest buikdans gezegd. Dat is echter niet helemaal correct, want bij deze dans worden vooral eerder de heupen bewogen, maar ook de buik, schouders, borstkas, hoofd, enzovoort. Het is een dans uit het Midden-Oosten waarbij verschillende lichaamsdelen worden geïsoleerd en deze bewegingen in combinatie. Er is veel variatie in stijlen, naargelang de regio, soms zacht, soms heel sterk. Deze zijn toegepast op specifieke oriëntaalse melodieën en ritmes.

Wat behoort er tot het repertoire van de oriëntaalse dans:

Heupen => vierkant, verplaatsing links/rechts/voor/achter, kantelen links/rechts/achter/voor, cirkels (horizontaal en verticaal, klein en groot), figuur 8 (verticaal en horizontaal in beide richtingen), accenten (rechts links met platte voeten, voor/opzij/achter met pieds tendus, naar beneden, naar boven, naar beneden links en rechts (zoals een ´weegschaal´), shimmy, 3/4 shimmy op verschillende manieren, enzovoort

Borstkas => boven/binnen (niet geforceerd, door in en uit te ademen), links/rechts, voor/binnen, cirkels (gericht naar boven/voor), accent naar boven, accent naar beneden

Armen en handen => slangenarmen, draaien met de handen, sierlijke handpositie

Bij de eerste performance startte ik met een klassiek nummer. In het begin van een optreden dans ik vaak eerder voor de tafels met voldoende ruimte. Naarmate de tijd vordert, ga ik tussen de tafels en neem ik interactie met de mensen die zitten. Enkele dames zijn erg enthousiast en het duurt niet lang om hen te overtuigen met mij te dansen. Dat maakt deel uit van een optreden zoals het in een restaurant zou zijn. Eerst toont een danseres dan haar kunst, vervolgens benadert ze de klanten om hen uit te nodigen mee te dansen.

Rekening houdend met het evenement koos ik ook voor een song met vooral percussie om de oren ook te laten prikkelen bij de ritmes. Ik gebruikte ook typisch Egyptische muziek die ritmisch en feestelijk is.

Tijdens de tweede performance maakte ik gebruik van lichtgevende isisvleugels. Dit om een extra dimensie te geven in de avond. Blij om achteraf te horen dat enkele slechtzienden toch de lichtjes konden zien.