DANCEORIENTATION.EU

#danceisblind

NL  FR  EN

Dankzij blinden en slechtzienden worden we betere communicatieve trainers

Publicaties

Categorie: Voor docenten
12 januari 2024

Kennismaking van Hogent studenten met “dans voor blinden en slechtzienden”. 
18 december 2023 & 19 februari 2024 op de G-sportdag.

HoGent organiseerde op 18 december een G – sportdag. 

Er werd mij gevraagd om wat meer inzicht te geven in “hoe les te geven aan mensen met een visuele beperking.” 

Binnen onze doelstelling #danceisblind (o.a. ook van de koning boudewijnstichting) kadert deze introductielessen voor toekomstige lesgevers perfect. Want hoe anders kan er implementatie zijn voor sporters met beperking in reguliere lessen dan door toekomstige lesgevers te gaan informeren. Inclusief onderwijs kadert in zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid. 

Didactisch handelen door de toekomstige lesgevers. 

Het leerklimaat: 

Locatie: de sportzaal, danszaal …. 

Klaarzetten van handig materiaal: de barre, evenwichtsbalk, koord met tape, verplaatsen van obstakels, plaatsen van stoelen… zie artikel tips voor lesgevers en trainers (publicatie 30 juni 2023) 

Introductie: de blinde of slechtziende komt naar de dans (sport) school. 

Doel: afstemmen van de leefwereld, motivatie, beginsituatie en behoefte van de doelgroep. 

Belang aan communicatieve vaardigheden wordt onderschat: De studenten hadden geen notie van “hoe iemand aan te spreken met een visuele beperking”. Het wegvallen van zicht zorgt voor verwarring. Net zoals ik had enige jaren terug, wordt er automatisch van uitgegaan dat de boodschap door knikken, oogcontact, richten naar is opgelost. 

Mijlpaal: Communicatieve vaardigheden ontstaan in de sport dankzij mensen met een visuele handicap. De blinde of slechtziende is op zich een dankbare tool voor het aanleren van het “lerarenvak” . Hij of zij maakt de toekomstige trainer beter in zijn/haar vak. 

De meerwaarde is onontgonnen. 

1. Dankzij de doelgroep worden trainers, coaches communicatief beter.
2. Dankzij de doelgroep leren ze andere elementen te gebruiken dan enkel het “voortonen”. 

Een eerste contact, toelichtten, informeren is een eerste stap naar begrijpen. HoGent geeft dus waardevolle invulling door dergelijke G-sportdagen te organiseren.

Onze visie: de studenten krijgen hierdoor waardeontwikkeling voor blinden en slechtzienden. 

Les: initiatie salsa (maar kan om het even welke dans zijn) in groepsverband met doorschuifsysteem. Geblinddoekte studenten dansen met ziende studenten. 

Spiegel blijft aanwezig voor ziende dansers. 

Opstelling lijnoefening met hand op de schouder om de “oriëntatie” aan te houden. (Kan ook barre zijn of loodrechte lijn, of zoals eerder beschreven blinde geleide stok) 

Doorschuifsysteem: zorgt voor interactie met elkaar, samenhorigheid, dwingend proberen behalen van resultaat. 

Koppeldansen: positieve elementen zie doorschuifsysteem. 

Bevinding: De geblinddoekte sporters verliezen snel de concentratie. Enkel auditieve impulsen vraagt zoals meerdere malen vernoemd, heel veel concentratie. Over het algemeen zeggen we dat blinden en slechtzienden veel beter luisteren dan zienden. Een geblinddoekte ziende heeft het heel moeilijk om nog beter te luisteren. Idem voor mensen die in de overgangsfase zitten van zien naar blind worden. Deze doelgroep probeert zich nog zo lang mogelijk vast te houden aan visuele impulsen. Een heel hard proces denk ik dan. 

Om concentratie te behouden stel ik voor om er af en toe grappige pauzes in te lassen en het tastgedeelte te gebruiken om in een losser contact en ontspanning de training uit te voeren. Dat zal ervoor zorgen dat de concentratie aanwezig blijft. Vooral op de momenten dat het er toe doet. Echter is het aan de toekomstige trainer of lesgever om zelf het leergebied te gaan bepalen aan de hand van bovengenoemde tools. 

Basispassen salsa eerst zonder dan met muziek. 

Als afsluiter onderzocht ik ook nog een 10 tal minuutjes het evenwicht van de studenten met open of gesloten ogen en dit o.a aan de hand van de evenwichtsbalk. De bevinden waren hetzelfde als bij de doelgroep eerder onderzocht op 3 december 2023.

audiodescriptie:

foto 1: de studenten staan koppelgewijs op een lijn in de turnzaal. De ene heeft de ogen gesloten de andere niet. Zowel leiders als volgers hebben soms de ogen open, soms de ogen gesloten. 

foto 2 : een niet ziende student heeft de hand op de schouder van de ziende student en vormt een horizontale lijn. 

foto 3: groepsfoto met de studenten. Michèle heeft de duimen opgestoken. 

Placeholder imagePlaceholder imagePlaceholder image