DANCEORIENTATION.EU

#danceisblind

NL  FR  EN

Sportdag MOEV

Publicaties

Categorie : Voor docenten
30 maart 2023

Dank je wel MOEV voor jullie uitzonderlijke organisatie! 

“Moev” zet scholen in beweging. 

Dat was ook zo op 30 maart 2023 waarbij ze een sportdag organiseerden voor blinden en doven scholen. De sportdag ging door in Tervuren. Na bijna 3 uur rijden en file (ik woon in Moerbeke Waas) kwam ik te laat aan op bestemming. Gelukkig was de sportdag nog niet van start gegaan en kon ik net op tijd aan de workshops beginnen. 

Op het programma stonden 5 lesuren dans voor kinderen en jeugd. Ik had een beetje stress over de laatste groep, want het was mijn eerste keer. 

Dus 5 groepen waarvan 2 groepen onder en 3 groepen boven de 12 jaar. Uiteraard neemt men bij verschillende leeftijden telkens een andere aanpak. 

Ik gaf die dag les aan 70 jongeren! Mijn hart sprong letterlijk hevig op en neer, want als er iets is wat slechtziende kinderen graag doen is springen! O my God! Pompaf hahaha. Springen en springen en nog eens springen! De liedjes deden hun best. “Vergeet de tijd” van Regie en Camille en zeker “In de regen” van Camille voor de allerkleinsten. Tiësto voor de iets ouderen “10:35” en zonder het voorbereiding de laaiend enthousiaste jeugd met auditieve beperking met “Jerusalema” van Master KG en Nomcebo Zikode. 

En spring! spring! spring! spring …… 

Enkele bevindingen voor trainers: 

De overgrote meerderheid aan kinderen met een handicap zijn slechtziend of slechthorend. Niet steeds is de handicap al aanwezig bij geboorte. Dus zeker naar visuele beperking blijft de spiegel de handigste tool. Er waren heel wat kinderen waarvan ik dacht: die of die heeft een behoorlijk goede motoriek. Het blijft de taak van sport, sportinstanties, trainers maar bovenal ouders om vanaf kindstijd die motorische ontwikkeling zo hoog mogelijk te maken en dit door een zo hoog mogelijke stimulatie alvorens het zicht volledig is weggevallen. 

Hierdoor creëeren de jonge kinderen een latere herinnering binnen hun beweeglijkheid. Als je bedenkt dat sporteconomie vertienvoudigd wordt in de komende jaren, dan denk ik aan al die volwassenen die blind zijn maar te weinig aan sportbeleving deden in hun jonge jaren. Voor heel wat sporten is zicht niet noodzakelijk. Al zeker niet in dans. Naast het ontwikkelen van taal en muziek, twee peilers dat ik regelmatig tegen kom binnen de blindengemeenschap, lijkt het mij primordiaal om van jongs af aan in te zetten op beweging! Het blijft een absoluut gegeven dat beweging en mobiliteit een absolute vrijheidsdrager is. Wil je deze toekomstige vrijheid en zelfstandigheid voeden, dan denk ik dat je als ouder het best je kind zo veel mogelijk aan het bewegen te zetten. 

Sportdagen als deze georganiseerd door MOEV zijn dan ook super belangrijk! 

Enerzijds kan er worden gesport in een veilige omgeving, zijn er tal van begeleiders (elke groep bij auditief gehandicapten had ook een tolk mee) en is de omgeving herkenbaar door de klasgenootjes.

Dancetools:

De stok: voor de blinde kinderen heb ik opnieuw gebruik gemaakt van hun stok als horizontaal referentiepunt. De barre blijft voor mij de handigste tool maar bij gebrek aan dat voel je toch dat de stok een steunpunt is voor blinden en dat de stok gebruikt wordt als opnieuw een veilige en herkenbare tool. 

Voetenyoga: Ik liet de kinderen hun schoenen uitdoen. In de toekomst zou ik graag meer aandacht besteden aan “de voeten”. Over het algemeen wordt bij hobbydansers te weinig aandacht besteed aan het volledige gebruik van de voeten. Een voet heeft tenen, een flank, een middenstuk, een hiel. Veel te veel mensen gebruiken hun volledige voet niet. In klassiek ballet zijn de “voeten” het allerbelangrijkste lichaamsdeel. Het leren strekken, manipuleren, kantelen, krommen, roteren van voeten zou in elke danscursus aan bod moeten komen. Tijdens de tweede editie van het “danceorientation festival” komt dit dan ook aan bod. We doopten het voetengymnastiek naar analogie, maar het kan evengoed voetenyoga noemen. De bevindingen daarvan pen ik graag in het najaar hierover neer. 

Partnerconnectie: partnerconnectie blijft heel belangrijk in de funfactor van de uitgevoerde sport (dans). Ook op jonge leeftijd staan we al graag in contact met die ander. In het geval van kinderen, vriendjes en vriendinnetjes. Tip: “Lâcher prise”: het hoeft niet altijd zo serieus te zijn. Gewoon vette fun! 

Na de 5 workshops moest ik snel terug naar Gent. Laure zat in Cuba en ik had die avond nog 3 uur dansles in de gewone werking. Pompaf was ik die dag. Gelukkig kon ik rekenen op Manuel, die mij die avond in alle rust hielp met de nodige assistentie. 

30 maart 2023 staat op mijn boekje als de dag dat ik het meest aantal uren les gaf! Maar liefst 8 uren. 

De dag nadien was mijn lichaam wel toe aan rust. Dat kwam goed uit want het was het begin van de paasvakantie. 

“projectoproep visuele handicap en inclusie” Koning Boudewijnstichting. 

Nieuwe opmerkingen voor dit artikel: 

Dancetools: naast de stok, gebruik van een koord met tape als horizontale lijn. 

Voetengymnastiek: we nemen een klein circusballetje tussen beide voeten en lopen ermee naar voor en achter en proberen met de voetholtes het balletje te doen rollen. 

Oefeningen op de evenwichtsbalk. 

audiodescriptie: 

foto 1: Logo van Moev. Bewegende letters in zwart met geel en groen.

foto 2 een slechtziend meisje van ongeveer 6 jaar maakt een kopij van de 5de balletpositie. Benen gekruist, beide armen boven het hoofd in de lucht. 

foto 3 Michèle staat dus een bende slechtziende en blinde kinderen, ze heeft er ééntje opgetild.  

video 1: videoclip van zangeres “Camille: in de regen”. De klip gaat door in een kasteel. Camille is slank en heeft blonde krullen. Ze draagt een witte kort nauw aansluitende jurk en een sjaal van witte struisvogelpluimen. Ze doet make-up aan en draagt rode lippen. Na een solodansje wordt ze gefilmd op een balkon waar de pers foto’s neemt. Ze komt met een shot voor het kasteel staan en begint te dansen met 4 dansers van alle nationaliteiten achter zich in beige regenjassen. Vervolgens wordt er een shot genomen van haar en een jonge man waarbij ze in discussie gaan, om vervolgens aan het dansen te gaan. Ze dragen beide bretellen. Er komt bliksem en het begint te regen. Camille is nu in een zwart topje met bling en een kort roze rokje. Achterhaal dansen een hele boel dansers in oplevende kleuren dezelfde pasjes als zij en het begint te regenen. 

video 2: videoclip van zangeres “Camille: vergeet de tijd” samen met Regie. Regie gaat in zwart kostuum en zwarte das aan een zwarte vleugelpiano zitten waar een spot op gericht is. Camille zit aan een makeup tafeltje in een lange gouden gala jurk. Vervolgens zie je haar naast de piano staan in een zwarte galajurk. De klip gaat over naar Camille die danst met een groep vrouwelijke dansers achter zich in V-shape opgesteld. Tijdens het refrein verspringt de video in tal van kleuren en Camille heeft ook telkens andere kledij en kleur aan. Ze danst nu alleen en lacht. De video eindigt met opnieuw Regi en haar aan de vleugelpiano.  

video 3: Michèle danst Jeruselema met dove jeugd.

Placeholder imagePlaceholder imagePlaceholder image