DANCEORIENTATION.EU

#danceisblind

NL  FR  EN

Tips voor ziende dansers voor inclusief dansen  

Publicaties

Categorie: Voor dansers
21 oktober 2021

Stel je schrijft je alleen in voor een danscursus koppeldansen, waarbij vanaf aanvang wordt gewerkt met een doorschuifsysteem. Dat vind je op zich reuze, want nu moet je niet op zoek gaan naar een eigen danspartner, lekker gemakkelijk en leuk. 

Bij het doorschuiven kom je echter voor een “blinde” of “slechtziende” te staan. Je denkt ah ok, moet kunnen, tot je effectief aan het dansen gaat. 

Hier enkele tips voor ziende dansers die dansen met een blinde of slechtziende dansen in een reguliere les met een doorschuifsysteem : 

Tip 1: in de ogen kijken werkt niet om connectie te maken, dus hou het eenvoudig door gewoon je naam te zeggen. 

Tip 2: wanneer je recht tegenover de danser of danseres staat hou zoveel mogelijk de handen in het oog. Maakt de slechtziende geen aanstalten om je handen te nemen, maak dan gewoon zelf de eerste connectie. 

Tip 3: hou er altijd rekening mee dat ze jouw handen niet kunnen zien, het is daarom heel belangrijk dat je voor twee kijkt en jij ten allen tijde de handconnectie in de gaten houdt. Dat is trouwens een tip dat geldt voor iedereen. Hoe vaak moeten leiders niet naar de handen of zelf armen van de volgers grijpen. Een zeer vervelende zaak. Dus train jezelf erin om dat van in het begin te doen. 

Tip 4: maak zelf een ruimte inschatting. Wat bedoel ik daarmee? Zorg dat je niet te ver, maar ook niet te dicht staat bij de blinde of slechtziende. Daardoor zal je snel kunnen participeren op de moves. 

Tip 5: wanneer je iets duidelijk wil maken, zeg dat dan. Met je hoofd knikken, je wenden naar, kijken naar werkt allemaal niet. Zeg het gewoon. 

Tip 6: bovenal HAVE Fun! Ga af op je eigen ritme en gevoel. Verbazingwekkend passen “blinden” en “slechtzienden” zich heel vaak aan, aan het ritme dat je zelf aangeeft. Wees niet beschaamd, doe je eigen ding, de connectie volgt wel. 

Tip 7: wees niet de grote hulp maar zorg wel dat je een veiligheid creeërt voor jezelf en je danspartner. Ga daarom niet te dicht dansen tegen objecten, toestellen, muur of andere hindernissen. Dat geldt trouwens ook voor de afstand tussen jullie en de andere danskoppels. 

Tip 8: de blinde of slechtziende zal altijd op zijn gehoor afgaan, neem daarom een plaats in de zaal dat zowel voor jou als voor je danspartner aangenaam is in gehoor. Te dicht bij de speakers kan hinderend zijn tijdens jullie connectie, te ver zal moeilijkheid scheppen bij het horen wat je in de dansles moet opvangen. 

Tip 9: loopt gelijk met de tips voor slechtzienden en blinden: koppeldans of partnerwork gaat trouwens over de connectie met die andere persoon. Het gaat niet meer over een “ik” gebeuren maar een “wij” gebeuren en in deze omstandigheden steekt iedereen dus zijn beste beentje uit. 

Tip 10: neem daarom een open houding aan en verwelkom elke nieuwe danservaring. Het zal je in staat stellen om de figuren te analyseren en te ontdekken op een andere manier. 

Voila dit zijn 10 gemakkelijk toepasbare tips voor tijdens de algemene lessen. Wil je echter meer te weten komen over dansen met slechtzienden en blinden, dan geef ik jullie de allerbelangrijkste tip mee: net zoals met wijn, oefenen, oefenen en oefenen. Voor je het weet word je een ware sommelier op de dansvloer!

audiodescriptie: 

foto 1: groepsfoto van de reguliere lessen salsa door vzw etage tropical 

foto 2: op de gentse feesten met team etage tropicical in actie 

foto 3: danslessen in de studio

Placeholder imagePlaceholder imagePlaceholder image